14 de juny 2011

A les altures

 S'ha d'aprofitar quan fa bon temps a Suïssa, perquè ja he comprovat que això no passa cada dia.
 Vam agafar un vaixell cap al Bürgenstock, que és una muntanya de prop de Luzern.
 No és la més alta, però ja té unes vistes excepcionals. El Pilatus, el mont més alt del llac dels 4 cantons (Vierwaldstättersee) estava ennuvolat a l'hora que hi vam anar. Ja serà en una altra ocasió, per a poder provar el cremallera més inclinat del món.
 I què té d'especial el Bürgenstock? Fa 1128 m d'alçada, però el més impressionant és la manera com s'hi puja.
 Totes les muntanyes dels voltants tenen cremallera, però el Bürgenstock, com a particular, té un ascensor a més a més. Què? Un ascensor? Sí, i no és pas una obra recent. Es tracta d'una peça amb més de 100 anys d'història.
Aquests Suïssos ja ens sorprenien fa més d'un segle amb les seves construccions perfectes dins del món del transport. L'ascensor, anomenat Hammetschwand, puja els últims 153 metres de la muntanya fins arribar fins al cim.
 Està clar que la peça original no es conserva, aquest ascensor va ser reconstruït per l'empresa Schlinder. Tot així, impressiona molt, després de caminar mitja hora per trobar-lo, des del cremallera, passant per un camí al costat del barranc on es veu contínuament el llac.
 Un cop es puja a l'ascensor, que va a 3,5 m/s, es pot veure l'altra vall de la muntanya, la que dóna a l'interior. És com fer una troballa.
El cim d'aquest ascensor és representat per una coberta en forma de punxa, de manera que es pot veure de lluny i reconèixer la muntanya per aquest perfil tot peculiar.

2 comentaris:

Lau:) ha dit...

Que bé!! De tant en tant surt el sol!!

altersix ha dit...

Aaaaarrrgggg! Jo també vul venir...
Ha d'esser una passada pujar per l'ascensor, veure les vistes, mentres et vas menjant una presa de xocolata d'aquesta tant bona que fan!!!!!